URBANOWSCY
Tata i Syn
Nasz rodzinny zakład istnieje od 1990r. Wyroby tworzymy z pasją jak na własny talerz, przykładając szczególną uwagę na dobór składników i wyśmienity smak.
Nasze produkty znaleźć można zarówno w sklepach firmowych jak i okolicznych sklepach wiejskich. Od ponad 30 lat z sukcesem dostarczamy naszym klientom doskonałe mięso oraz wyśmienite, aromatyczne wędliny. Naszą wielką przewagą konkurencyjną jest dostęp do lokalnie hodowanych świń, pochodzących z małych gospodarstw. Ekstensywny chów daje nam w efekcie niepowtarzalne walory mięsa, które wykorzystujemy jako surowiec do produkcji naszych wyrobów. Wszystko to zapewnia nam dostęp do wyjątkowego i naprawdę świeżego mięsa, które doceniają nasi klienci, poszukujący produktów najwyższej jakości. Nasze tradycyjne receptury, którym jesteśmy wierni w połączeniu z wybornym surowcem tworzą wyśmienite produkty, którym mało kto jest w stanie się oprzeć. Hitem sprzedaży jest gorąca kiełbasa prosto z wędzrnii. Można ją kupić w lokalnych sklepach i ustawiają się po nią długie kolejki.
W naszej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, są tu wyroby dla poszukujących smaku tradycji, dla osób stawiających na pierwszym miejscu zdrowie jak i dla tych, którzy chcą smacznie zjeść w przystępnej cenie.
Z powodzeniem eksportujemy nasze wyroby do Wielkiej Brytanii, Szkocji, Irlandii i Francji. W wielu sklepach nasze produkty wygrywają konkurencję z tymi od „wielkich koncernów”, wszystko dzięki najwyższej jakości i wspaniałemu smakowi. Nie posiadamy zautomatyzowanej linii produkcyjnej, produkcja naszych wyrobów wciąż odbywa się w ogromnej części ręcznie, mimo to dotrzymujemy kroku konkurencji a coraz bardziej świadomi konsumenci wolą wybrać produkt „z duszą”, który przygotowała konkretna osoba, nie maszyna czy linia technologiczna.
Życzymy smacznego
Bronisław Urbanowski i Marcin Urbanowski
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA
Należymy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa kulinarnego, kultywując i utrwalając tym samym tradycje wędliniarskie Dolnego Śląska. Oznaczenie „Kulinarne Dziedzictwo” otrzymały m.in. nasze Kabanosy, kiełbasa Domowa, Śląska z Zawidowic, Salceson Zawidowicki, Szynka Tradycyjna i wiele innych. Ponadto kiełbasa Nożem Krojona, Biała Surowa i Domowa zostały nagrodzone w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy produkt regionalny.
W uznaniu za promowanie regionalnych produktów, Marcin Urbanowski jako właściciel firmy został nominowany do tytułu osobistość roku 2017 w kategorii „Biznes” w plebiscycie Gazety Wrocławskiej.
Zdobyliśmy uznanie niezależnych ekspertów smaku z Żółtego Przewodnika Gault&Millau, jest to obiektywny i niezleżny przewodnik po restauracjach, produktach i atrakcjach regionalnych, od pięćdziesięciu lat rekomendujący najlepsze restauracje na świecie. Naszą wizytówkę można znaleźć w dziale o produktach regionanych w „Żółtym przewodniku po Dolnym Śląsku”.
Nasze produkty pozostawiają Polski Ślad, gdyż jesteśmy członkami programu stawiającego sobie za cel propagowanie patriotyzmu ekonomicznego tj. podejmowanie świadomych decyzji ekonomicznych, zarówno makro- jak i mikroekonomicznych. Jako członek „Polskiego Śladu” nasza firma została nominowana w plebiscycie Husaria Polskiego Biznesu na najlepiej rozwijające się polskie firmy.
Nasz Salceson Zawidowicki, Kiełbasa Nożem Krojona oraz Kiełbasa Szynkowa zostały uznane za produkty najwyższej jakości w konkursie pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi na produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym w edycji wiosna 2011, zorganizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-spożywczego.
Można nas znaleźć na Szlaku Kulinarnym Dolnego Śląska, jest to organizacja odkrywająca historię i współczesność kuchni dolnośląskiej. Na Dolnym Śląsku tradycja podana jest na talerzu. Szlak Kulinarny Smaki Dolnego Śląska to unikalne i niepowtarzalne produkty z mleka koziego i krowiego, bogactwo lasów, stawów i rzek, wyselekcjonowane przetwory mięsne, plony ciężkiej pracy lokalnych rolników oraz nieprzeciętne restauracje o szczególnym klimacie, wszystko to jest dziełem ludzi pełnych pasji. To właśnie oni tworzą szlak, są sercem dolnośląskiej kuchni.