URBANOWSCY

Tata i Syn

Nasz rodzinny zakład istnieje od 1990r. Wyroby tworzymy z pasją jak na własny talerz, przykładając szczególną uwagę na dobór składników i wyśmienity smak.

Nasze produkty znaleźć można  zarówno w sklepach firmowych jak i okolicznych sklepach wiejskich. Od 28 lat z sukcesem dostarczamy naszym konsumentom doskonałe mięso oraz wyśmienite, aromatyczne wędliny. Naszą wielką przewagą konkurencyjną jest dostęp do lokalnie chodowanych świń, pochodzących z małych gospodarstw. Ekstensywny chów daje nam w efekcie niepowtarzalne walory mięsa, które wykorzystujemy jako surowiec do produkcji naszych wyrobów. Własna ubojnia zapewnia dostęp do wyjątkowego i naprawdę świeżego mięsa, doceniają to również nasi klienci, poszukujący produktów najwyższej jakości.  Nasze tradycyjne receptury, którym jesteśmy wierni w połączeniu z wybornym surowcem tworzą wyśmienite produkty, którym mało kto jest w stanie się oprzeć. Hitem sprzedarzy jest gorąca kiełbasa prosto z wędzrnii. Można ją kupić w lokalnych sklepach i ustawiają się po nią długie kolejki.

W naszej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, są tu wyroby dla poszukujących smaku tradycji, dla osób stawiających na pierwszym miejscu zdrowie jak i dla tych, którzy chcą smacznie zjeść w przystępnej cenie.

Z powodzeniem eksportujemy nasze wyroby do Wielkiej Brytanii, Szkocji, Irlandii i Francji. W wielu sklepach nasze produkty wygrywają konkurencję z  tymi od „wielkich koncernów”, wszystko dzięki najwyższej jakości i wspaniałemu smakowi. Nie posiadamy zautomatyzowanej linii produkcyjnej, produkcja naszych wyrobów wciąż odbywa się w ogromnej części ręcznie, mimo to dotrzymujemy kroku konkurencji a coraz bardziej świadomi konsumenci wolą wybrać produkt „z duszą”, który przygotowała konkretna osoba, nie maszyna czy linia technologiczna.

Życzymy smacznego

Bronisław Urbanowski i Marcin Urbanowski

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

Należymy do Europejskiej Sieci  Dziedzictwa kulinarnego, kultywując i utrwalając tym samym tradycje wędliniarskie Dolnego Śląska. Oznaczenie „Kulinarne Dziedzictwo” otrzymały m.in. nasze  Kabanosy, kiełbasa Domowa, Śląska z Zawidowic, Salceson Zawidowicki, Szynka Tradycyjna i wiele innych. Ponadto kiełbasa Nożem Krojona, Biała Surowa i Domowa zostały nagrodzone w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy produkt regionalny.

W uznaniu za promowanie regionalnych produktów, Marcin Urbanowski jako właściciel firmy został nominowany do tytułu osobistość roku 2017 w kategorii „Biznes” w plebiscycie Gazety Wrocławskiej.

Zdobyliśmy uznanie niezależnych ekspertów smaku z Żółtego Przewodnika Gault&Millau,  jest to obiektywny i niezleżny przewodnik po restauracjach, produktach i atrakcjach regionalnych, od pięćdziesięciu lat rekomendujący najlepsze restauracje na świecie. Naszą wizytówkę można znaleźć w dziale o produktach regionanych  w „Żółtym przewodniku po Dolnym Śląsku”.

Nasze produkty pozostawiają Polski Ślad, gdyż jesteśmy członkami programu stawiającego sobie za cel propagowanie patriotyzmu ekonomicznego tj. podejmowanie świadomych decyzji ekonomicznych, zarówno makro- jak i mikroekonomicznych. Jako członek „Polskiego Śladu” nasza firma została nominowana w plebiscycie Husaria Polskiego Biznesu na najlepiej rozwijające się polskie firmy.

Nasz Salceson Zawidowicki, Kiełbasa Nożem Krojona oraz Kiełbasa Szynkowa zostały uznane za produkty najwyższej jakości w konkursie pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi na produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym w edycji wiosna 2011, zorganizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-spożywczego.

Można nas znaleźć na Szlaku Kulinarnym Dolnego Śląska, jest to organizacja odkrywająca historię i współczesność kuchni dolnośląskiej. Na Dolnym Śląsku tradycja podana jest na talerzu. Szlak Kulinarny Smaki Dolnego Śląska to unikalne i niepowtarzalne produkty z mleka koziego i krowiego, bogactwo lasów, stawów i rzek, wyselekcjonowane przetwory mięsne, plony ciężkiej pracy lokalnych rolników oraz nieprzeciętne restauracje o szczególnym klimacie, wszystko to jest dziełem ludzi pełnych pasji. To właśnie oni tworzą szlak, są sercem dolnośląskiej kuchni.

Bardzo cennym jest również wyróżnienie od Kocham Jeść, opiniotwórczego zespołu, który oceniając pracę szeregu kucharzy jak i producentów z naszego regionu, docenił tych najlepszych podczas wielkiej gali Kocham Jeść.

MEDIA

media-tvp-wroclaw

Nasza kiełbasa Domowa oraz Biała Surowa były bohaterkami programów kulinarnych w TVP Wrocław w programie „Zrób to ze smakiem” gdzie szef kuchni hotelu Park Plaza Zbigniew Kożlik wraz z prowadzącą program Agatą Ałykow przygotowali przepyszne leczo z Naszej Domowej.